NOBEL ÖDÜLLÜ İLK ORMANCI KENYALI MAATHAİ; AĞAÇ KADIN

Kenya’da Tüm Genç Ormancılara İlham Veren Bir ‘Ağaç Kadın’ Vardı;
 Maathai;  Kenya’da 1977'de çevreci bir hükümet dışı örgüt (NGO) olan Yeşil Kuşak Hareketi'ni kurdu. Bu hareket kapsamında toprak erozyonunu önlemek için Kenya'da günümüze dek 30 milyon ağaç dikilmiştir. Bu nedenle “Wangari Maathai "Ağaç Kadını" diye adlandırılmaktadır. Maathai, insan hakları savunucusu konumundaki Kenya Ulusal Kadın Konseyi'nin eski başkanlarından biridir. Bunun yanında mineral toprak dahil olmak üzere doğal kaynakların kullanımı ve korunması üzerinde yerel toplulukları güçlendirmek için kurulan Kenya Doğal Kaynaklar İtttifakı (KENRA)’nın önemli savunucularındandır.
Daniel Arap Moi'nin rejimi zamanında, Maathai çok partili seçim yapılmasını ve siyasal yozlaşmaya ve kabile politikalarına son verilmesini talep ettiği için birçok kez hapse girmiş ve saldırıya uğramıştır. 1989'da Moi'nin Kenya Times Medya bina kompleksinin inşaatını durdurarak, neredeyse tek başına Nairobi'deki Uhuru Parkı'nı kurtarmıştır.
Kenya'da 30 Yıl İçinde 30 Milyon Ağaç;
Kurduğu Green Belt Movement örgütü kanalıyla Kenyalı kadınları çevre konusunda seferber etmeyi başaran Maathai, Kenya'da 30 yıl içinde 30 milyon ağaç dikilmesini sağlamıştı.

Ülkesi Kenya'da 2002 yılında milletvekili seçilen Maathai, Kenya Devlet Başkanı Mwai Kibaki hükümetinde Ocak 2003 ve Kasım 2005 tarihleri arasında Çevre ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı olarak görev yapmıştı. Aynı yıl içinde Kenya Mazingira Yeşiller Partisi 'ni kurmuştur. Kendisinin adına kurulan
Wangari Maathai Burs Fonu; kültürel, fiziksel ve sosyal değerlere önem verecek gençlerin çevresel yenilik çalışmalarına destek olmayı amaçlayan bir fon olarak onun adını devam ettirmektedir. Bu fon  Rockefeller Vakfı , Yeşil Kuşak Hareketi ve Kenya Toplum Geliştirme Vakfı (KCDF)’nın ortak bir fonudur.
Maathai’nin 30 Eylül 2006 tarihinde  “Boyun Eğmeyen: Bir Kadının Hikayesi” otobiyografi kitabı piyasaya çıkmıştır.
Nobel Barış Ödülü;
Norveç Nobel Komitesi Maathai'ye 2004 Nobel Barış Ödülü'nü verirken onun için şöyle konuşmuştur: "Maathai Kenya'daki baskıcı rejime karşı cesaretle karşı durdu ve çevresini çevre için örgütledi. Onun bir benzeri daha olmayan eylemleri hem ulusal hem uluslararası alanda ülkesinde yaşanan siyasi baskıya dikkat çekti.

UNFF Artık Yılın Ormancısını Seçiyor;
Maathai demokratik haklar savaşı veren birçoklarına ilham verdi ve özellikle kadınları durumlarını iyileştirmeleri için cesaretlendirdi. Onun bu cesaretini destekliyoruz."
Birleşmiş Milletler Ormancılık Formu (UNFF) komitesi geçen yıldan beri (2011) ormancılık için önemli çalışmalara imza atmış kişileri yılın ormancısı seçmektedir. Bir kadının tüm yşamı boyunca tüm tehlikeleri göze alarak ormancılık ve çevreci çalışmalarda bulunması bir ormancı için ilham kaynağıdır. Belki her yıl UNFF tarafından Yılın Ormancısının seçilmesi bir çok genç ormancıya gelecek için motivasyon olabilir. Bu minvalde UNFF 10. Toplantısı 2013 tarihinde ülkemizde yapılacağını düşünerek ülkemizden bir gönüllü ormancının ‘Yılın Ormancısı’ seçilebileceğini ümit edebiliriz. Bu konuda başvurular kısa bir zamanı kalmıştı. İlgililerin başvurabileceğini söyleyebiliriz (URL-1).

Kaynak:

Uzman Yardımcısı­\ Orman Mühendisi
Mustafa ÇETİN
cetin516@gmail.com

Yorum Gönder

0 Yorumlar