Başbakan Erdoğan, Türkiye - Nijer Dostluk Ormanını Ziyaret Edecek


ÇABUK Projesi Sınır Ötesi Harekat Yapıyor;

Az gelişmiş ülkeler 2011 – 2020 Eylem planı çerçevesinde Afrika Kıt'asının yükselen yıldızı Nijer’i Türkiye ağaçlandıracak. Proje kapsamında 100 dekarlık alanda dostluk ormanı oluşturuldu. Oluşturulan dostluk ormanının içinde su deposu, çeşme, kamelya ve futbol sahalarının da bulunacağı 20 dekarlık şehir ormanı kuruldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 8 Ocak 2013 tarihinde Nijer’i ziyaret edecek ve Türkiye - Nijer dostluk ormanında ziyareti anısına fidan dikecek ve su kuyularının açılışını gerçekleştirecek.


Ağaçlandırmada Sınır Ötesi Harekat
Türkiye, 9-13 Mayıs 2011 tarihlerinde ev sahipliği yaptığı “Dördüncü En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı’nda kabul edilen “En Az Gelişmiş Ülkeler 2011-2020 Eylem Planı’nı hız kesmeden uygulamaya koymaya başladı. En Az Gelişmiş Ülkelere yönelik ekonomik ve teknik işbirliği paketi konulu başbakanlık genelgesinin değerlendirilmesi sonucunda “Afrika’da Bulunan En Az Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkelerin Çölleşme Arazi Bozulması ve Kuraklıkla Mücadele (ÇABUK) Kapasitelerinin Geliştirilmesi Projesi” TİKA’ ya sunuldu. Projenin ilk ayağı Afrika’nın yükselen yıldızı Nijer olarak belirlendi ve bu doğrultuda çalışmalar başlatıldı.
ÇABUK projesi kapsamında Nijer’de yapılabilecek çalışmaları gözden geçirmek amacıyla Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü (ÇEM) ve Orman Genel Müdürlüğü (OGM) yetkililerinden oluşan bir heyet 22-27 Nisan 2012 tarihleri arasında Nijer’de görüşme ve incelemelerde bulundu. Teknik seyahatin ardından 100 dekarlık sahada bütçesi 115 bin dolar olan ‘Türk-Nijer Dostluk Ormanı Projesi’ hazırlandı ve TİKA’ya sunuldu. Şehir ormanı olarak planlanan 20 dekarlık sahada ise güneş enerjisi ile çalışacak bir su kuyusu, 10 ton kapasiteli su deposu,  3 çeşme, 5 kamelya, 25 oturak ve 1 de mini futbol sahası bulunuyor.

80 Dekar Araziye 6 Bin Fidan
Dostluk ormanının 80 dekarlık kısmında yöreye özgü tesbih ağacı, okaliptüs ve akasya fidanları kullanıldığını ve yaklaşık 6 bin fidan dikildiğini ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Bakanlığından bölgeye giden bir heyetin 100 dekarlık dostluk ormanını 3 Ağustos 2012 tarihinde resmi bir merasimle hizmete açtığını belirtti.
Bu merasime Nijer Cumhurbaşkanı, meclis başkanı, başbakanı, çok sayıda bakan, yabancı misyon ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığını vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu  “Açılış merasiminde yine maliyeti Türkiye tarafından karşılanan en iyi tarımcı, en iyi fidan üreticisi, en iyi peyzajcı ödülleri başta olmak üzere toplam 5 büyük ödül verildi” diye konuştu.
Başbakan Erdoğan Bölgeye Gidiyor
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 8 Ocak 2013 tarihinde Nijer’de bulunacak, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından TİKA ile birlikte yapılan Türkiye-Nijer Dostluk Ormanı’nı ziyaret edecek, ziyaret anısına fidan dikecek ve ayrıca su kuyularının açılışını gerçekleştirecek. Sahadaki tahribatın giderilmesi için ‘Türk-Nijer Dostluk Ormanı Bakım Projesi’ hazırlandı ve 8 bin dolarlık tahmini bütçe TİKA’ ya sunuldu. Bakım projesinin uygulanması için 15-22 Aralık tarihleri arasında Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan bir heyet Nijer’e gönderildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dikeceği fidanlar Türkiye'den Türk Hava Yolları ( THY ) uçaklarıyla gönderilecek.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı heyeti, Türk Hava Yolları'nın (THY) İstanbul - Niamey seferi ile yolculuk ederek bir ilke de tanıklık etmiş oldu.



Yorum Gönder

0 Yorumlar